-Historie-


In 1979 begint Hans van der Velde vanuit een oud wijnpakhuis in het centrum van Alkmaar, uit liefhebberij, zijn draaiorgel ‘De Kleine Radio’ te exploiteren. Hij rijdt ermee als orgeldraaier door de Alkmaarse straten, en ook in het dorp Castricum, waar nog van huis naar huis gereden wordt. In 1987 start hij zijn bedrijf A.A.P.Draaivermaak als eenmanszaak. De Draaiorgelcentrale is daar nu een onderdeel van geworden.

Met veel passie presenteert hij het draaiorgel, oftewel pierement, in zoveel mogelijk verschillende situaties aan het publiek: Op weekmarkten, met het ‘mans’-bakje, tijdens verschillende draaiorgelshows in binnen- en buitenland, bij winkelopeningen en in verzorgingscentra. Maar ook bij een tuinfeest, bij het familiefeestje van opa of oma, bij een orgeldraaiwedstrijd voor kinderen of zomaar 20 minuutjes voor de deur als felicitatie. In 1998 verhuist het inmiddels uitgebreide bedrijf naar Heiloo. De laatste uitbreiding vindt plaats in 2015. In Tuitjenhorn staan in een verwarmde loods alle instrumenten droog opgesteld. Er is nu ook een mogelijkheid om geïnteresseerden in de ‘keuken’een kijkje te laten nemen .

draaimolen huren carrouselAls aanvullende activiteit expoliteerde de Draaiorgelcentrale ook twee nostalgische draaimolens. Deze waren opgenomen in het verhuurpakket waarbij een combinatie met één van de orgels altijd mogelijk werd. Geassisteerd door 1 vaste werknemer en een aantal enthousiaste vrijwilligers is de Draaiorgelcentrale nog steeds actief, echter niet meer met  carrousels. De corona pandemie is daar mede oorzaak van geweest. Wanneer het niet uit ‘eigen huis’ gehaald kan worden bemiddelt Hans van der Velde, zodat er via één aanspreekpunt overal in Nederland en ver daarbuiten de meest geweldige orgels,-en natuurlijk ook draaimolens geboekt kunnen worden.

De Orgelman Hans van der Velde is al  40 jaar in, vooral Noord Holland, bekend.
Als extra service stelt de Draaiorgelcentrale jou in staat om via deze site iets te kopen of te verkopen. Kijk op de pagina “Handel & Wandel”.